Sunday, 29 May 2011

it's 3!!!!!!!!!!!!


Barca 3 ~1 Man United




i predicted a 2-1 score, indeed it is 3-1.. heeeee, congrats Barca...try again MU.. Barca dominated the games from the beginning..with lots of attempt into United's goal...Pedro scored for Barca before Rooney Gemok make it even with a great long shot..




Messi make it 2-1 after 10 minutes in the second half before Villa strikes the third goal for Barca.. it's a nice game to watch, but final UCL 2005 game between Liverpool~AC Milan is still the best!!! (^_^)




raito, just a quick update for now.. wanna sleep for a while... daaa...

Saturday, 28 May 2011

When 2 Become 1

apa pulak kan 2 jadik 1??? kalau 2, 2 lah... camne pulak 2 jadik 1?? tipu2... tak relevan.. hehehee..... sile baca entri ini dulu sebelum anda2 kompius....





dah baca??? k, wanna share 'bout the twins!!! anak mak usu saya a.k.a my kezen yang paling kecik la... it's been a year rupenye...how time flies....ingat lagi masa mula2 mereka melihat dunia... sangat kecil, kecik, tiny....dan saya sangat tak berani nak pegang,ok??? takut sangat, sebab bagi saya bayi adalah makhluk yang paling fragile sekali... alhamdulillah, they managed to survive, walaupon mereka adalah bayi pramatang.... kene tahan wad, ulang alik hospital... congrats to mak usu n uncle jep sebab tabah menghadapi segala ujian dan dugaan ini....





last week, they celebrated their first birthday... so cute!! si abang nama ADAM, si adik nama AKID.... ADAM takut orang, AKID tak kisah orang.... Adam akan nangis bile orang yang tak dikenali iaitu saya sebagai contoh ingin beramah mesra dengan beliau.... hahhahaa, azie sangat failed part nih... mak kata mebi sebab muke saya garang, jadi budak2 yang hati suci murni jadik takut.... ** haruskah mengikuti kelas camne nak tekel kanak2???





Adam muke bulat, Akid muke sedikit lonjong... this is how we differentiate them....Silelah tengok gamba2 berikut untuk kefahaman yang lebih jelas~~~






nak soh potong kek pon nangis... orang jawa kata, gembeng... hhiihihji...






daaaa!!! got another twins....so cute.... the girls adalah anak kepada kawan mak usu...
tere kan mak usu saya?? awal2 dah jumpe calon menantu... ngeeeeeeee....
** mereka (the girls) sangat behave...diam aje...






yeay....berjaya grab Akid....







berjaya jugak grab Adam... (berhenti nangis bile saya cakap "take photo, take photo")







Akid yang letih...







Adam pon letih juge...







adam dah bangun tido...







akid pon dah bangun...







sangat susah nak dapat gamba mereka berdua... this is the best i cud have.. =(







hahahhaa..berebut mak ngah....
(terubat rindu mak saya pada cucu2 beliau)

:.Berubah.:

Dulu kecik, sekarang dah besar...


Dulu comot, sekarang comel sikit...


Dulu merempit, sekarang men'drift'


Dulu solo, sekarang pon solo je lagik!!! >> hohohoohh.....ni tak masuk topik....






ok, ok...refer kepada tajuk berubah di atas ye... statement no 4 tak dikire sebab tiada perubahan di situ... kenapakah manusia berubah?? kenapa kita perlu berubah??? kenapa awak? kenapa???




ngehngehngeh....poyo je azie...ekceli tertarik ngan lirik sebijik lagu dalam cerita Nora Elena yang magrib2 dok tayang kat TV3 tuh...saya tak ikut sangat pon cerita ni.. cume kekadang bukak pas dinner sementara tunggu berita, layan le gak.. ( kalau tak tayang waktu magrib, mebi saya follow le kot )... kat rumah, time magrib, sile tutup tv...ingat lagi masa kecik2, kalau dok ngadap tv lagi time magrib, angah mesti sound begini..."assolatuhoirum minal tengok tv".. hahaha, silelah faham sendiri...g ambik wuduk, get ready untuk magrib ye adik2....




people said that this story is adapted from novel Kasih Yang Suci karya Meen Zulaikha... orang kata juge... novel ni best??? kenapa kalau best takde dalam koleksi novel kami yang penuh satu almari itu??? haruskah pergi ke kedai buku nanti dan cari novel itu??? hahhaha...sounds great kerana bulan ini belom melabur untuk bacaan baru lagi... >_<




ok, melalut lagi nampaknye..saya taktau sangat cite tu camne...so far, saya tau Nora Elena tu dah tunang, dan beliau ade kisah silam kene rogol masa zaman sekolah...sangat garang dengan lelaki sebab perkara itu... beliau ade kawan baik nama Dila, keje bookstore..dalam cite tu awal2 kata beliau dan encik tunang iaitu Eid, lagi 3 minggu nak nikah... tapi Eid selalu sibuk, kene outstation g Penang... Nora Elena selalu makan hati..pastu boleh pulak 'terkenal' dengan boss Eid, whom is one from her past ... 'terkenal' jugak dengan Amir, also the one form her past yang buat onar terhadap beliau... last part aritu saya tgk, Nora Elena nikah dengan boss Eid, iaitu Seth Tan.. hohooh....wat eppen??? rasanya cite ni masih panjang... sebab magrib2 takleh tgk tv, jadi marilah kite tgk online ye kawan2....




Silelah g kat blog Abang Kaze ni... dan donlod la cite ni... anda boleh tonton sambil makan popcorn tanpa gangguan iklan yang panjang berjela ntah pape...kalau sape yang tatau, actual duration cite2 ni tak sampai patpuluhminit pon.... heee.... ada gak cite2 lain kalau kawan2 nak donlod ye???




Marilah layan lagu Berubah yang saya suke liriknye itu... ade lirik saya provide kalau kawan2 nak menghayati lagu itu.. yeahhh, it does touched my heart!! hahahaha.... ** sedikit ada kaitan dengan diri saya kot....




video


P: Kau berikan ku waktu
Untuk bersamamu meniti hari

L: Tak puas bagiku dan kau pun berlalu
Tinggalkan ku sendiri
Kelam seluruh jiwaku

P: Ku ingin benar bersama denganmu
Dan kau pun menjauh
Tiba-tiba kini kau telah berubah
Apakah salahku . . .

L:Kau yang ku kenali
Dan kini menjadi insan yang lain
Dulu kau berjanji
Kan hidup semati meniti hari

L/P: Semua telah berakhir

L/P: Ku ingin benar bersama denganmu
Dan kau pun menjauh
Tiba-tiba kini kau telah berubah
Apakah salahku






Saturday, 14 May 2011

Nasib Ada Penalti

Yosh!!!!! sangat sarkastik bunyik title di atas itu... memang pon... Blackburn ada harapan untuk buat Setan Merah tunggu final game untuk pegang trofi EPL tuh, tapi sebab si gemuk Rooney score penalti lepas Robinson buat foul jatuhkan Chicarito... so there it is... EPL Champ for season 2010/2011 adalah SETAN MERAH!!!




Rite after game abis, my kezen anta sebijik SMS belagak.. hahhaa, ambik le, ambik.... tak kisah pon... Tahniah la ye??? Sekarang bersama2 emak tengok AF.. Hahahahhaa...babai..

Bulan Mei ~ Bulan Hari Hari

yuhuuuuuuuu.... lama sudah tidak membebel... internet problem + encik lappy yang suke hang2, rasa nak campak laut jadik tukun kasik ikan makan aje.... hohohoohh..esok dah pertengahan bulan Mei.. cepatnye kan masa berlalu??? for the past few weeks ni, banyak rupenye hari2 yang disambut kan???? meh2 kita tengok apa yang telah berlaku meh???






1 Mei ~~ Hari Pekerja


Disebabkan saya tak bekerja, saya takdelah rasa pon ke'best'an nye bercuti di hari 1 Mei ini..

Selamat Hari Pekerja untuk anda2 semua yang berkerjaya.... apa eh moto hari pekerja?? apa yang saya pasti mesti ada 1-1 tuh... hahahaha....


--------------------------------------------------------------------------------------


7 Mei ~~ Hari Bomba


Ngehngehngeh....tak pernah tau pon wujud hari untuk meraikan bomba.... sangat le tidak mengikuti perkembangan semasa rupanya... semoga abang2 bomba terus cemerlang padamkan api ye???



-------------------------------------------------------------------------------------


8 Mei ~~ Hari Ibu



Ibu, Ibu, Engkaulah Ratu Hatiku,

Bila Ku Berduka, Engkau Hiburkan Selalu....




Masa kecik2 lagu ini popular amat kan?? now ni pon dah jadik popular semula kat TV... bagi saya. hari2 adalah Hari Ibu.. tapi kita declare setiap Ahad minggu kedua dalam bulan Mei adalah Hari Ibu... so, tahun ni, 8 Mei 2011 adalah tarikh Hari Ibu disambut... Azie doakan mak sentiasa berada dalam redha Ilahi...




ala mak, nape nak tak pandang kamera......lagi sekali, lagi sekali...


hah......kan comel..... sayang mak...muahhhhhh...



Buat
kawan2 yang dah jadik mama, mommy, ibu, emak, ummi, bonda... wish ya all the very best untuk terus mendidik dan melahirkan lebih ramai lagi umat Muhammad yang cemerlang dunia akhirat... saya pon harap saya boleh jadi seorang ibu yang baik untuk anak2 suatu hari nanti.. sile doakan saye ye?? =p




Sile sayangi emak anda selagi hayat mereka masih ada... buat mereka yang telah kehilangan emak mereka, sama2 kita sedekahkan AL-FATIHAH ye???? semoga roh mereka sentiasa tenang di alam sana... Amin..



-------------------------------------------------------------------------------------

12 Mei ~ Hari Jururawat



Ni pon saya tak pernah tau ada wujudnya .... buat misi2@nurse yang comey2, cantik2 tu, Happy Nurse's Day... errrr...hari doktor takde eh?? Nape tak buat Hari Hospital eh?? Saya cadangkan kalau ade Hari Hospital, boleh dapat free treatment a.k.a hari tanpa bil... mesti ramai orang tunggu Hari Hospital ni untuk sakit kan?? hihihihh..



.......................................................................
.......................................................................



Itu adalah hari2 yang dah lepas.... the next hari adalah ~~


16 Mei ~~ Hari Guru



"Kami guru Malaysia..." --> saya suke tgk cikgu2 saya nyanyi lagu ni ramai2 bila hari guru kat sekolah... terima kasih buat semua cikgu2 yang pernah ajar saya sejak dari sekolah tadika sampailah saya masuk universiti.... setiap orang mesti ade cikgu feveret kan??? ini bukan pilih kasih... tapi cikgu feveret saya ni memang sangat best.. will stori to u later ya?? i lost his phone number as i lost my handphone... saya masih menjejaki lagi nombo telefon beliau, sebab saya mmg tak pernah missed untuk call dan ucap Selamat Hari Guru setiap 16 Mei.. =p



------------------------------------------------------------------------------------


17 Mei ~~ Besday Arep... hoohohh, Hari Wesak



My little brother, Mohamad Rifhan a.k.a arep born on this date 26 tahun yang dulu... happy besday bro...may happiness will always be by your side..kumpul duit cepat, nnt mak masuk meminang Pah Bedah tu untuk kamu... ngehngehngeh....




Also Hari Wesak... memang 1705 fix date untuk Hari Wesak eh?? so, declare cuti...selamat bercuti dan Selamat Hari Wesak untuk merela yang sambut... am not sure which race yang sambut?? Buddha eh??



........................................................
........................................................




Ada lagi ke hari2 yang disambut bulan Mei ni? itu aje kot.... maybe saya boleh tambah.. bulan Mei biasa adalah final UCL every year, which is Man U will face Barca at Wembley on 29 May this year... eventho both were not my team, i'll watch the game~~~



daaaaa.....bulan depan bulan Jun adalah ulangtahun kelahiran saya.... hohohoh.... sudah tua!!!!


Monday, 9 May 2011

Ambiklah....

Chelsea failed nampaknya dalam misi mengekang setan merah untuk mempertahankan gelaran juara EPL... Kalah 2-1 kat Old Trafford semalam.. hohoho, i didn't watched the game as i passed out pas makan panadol sebab sakit kepala... my team sayang main dengan sangat horrible nye kat Stoke semalam..kalah 3-1.. adehhhh... tidak suke bile dah menang lawan team dok atas2, bila lawan team bawah2, camni le jadiknye... kang jangan kene main playoff untuk UCL next season sudah... suka sangat carik pasal...



Bangun tido je pagi tadi, sappoter2 setan merah ajak saya join team mereka?? huh~~~ ntah pape tau!!! saya seorang yang setia... takkanlah baru 7 season without cup nak serender... baru 7 season, ada team tu tak pernah pon dapat apa2 cup...relaks je diorang... takpe..this season, kami baik hati mahu bagi MAN U jadik EPL Champ!!! ambik, ambik!!!



There's one SMS from a friend.. " Come to old trafford next season update ur blog introduce u r MAN UNITED new FAN :) " Hohohohoho, tak agak2 kan ayat beliau??? n i did reply "NEVER EVER!!!"



Apa-apa pun, gudlak la ye kang final UCL nnt buat setan merah.. boleh ke dapat dabel tu?? selamat mengerah tenaga bersama Barca.... daaa~~~

Makcik Yang Menggembirakan Hati





Suatu pagi Isnin Yang Blues.....






Mood :
Kurang best --> perubahan hormon.. a bit stress...



Situasi :
Makcik beli suratkhabar Metro dan Berita Harian... Sambil menyeluk beg duit beliau mencari duit tiga ringgit..

--------------------------------------------------------------------------------------------------------

Makcik : Awak dah habis belajar ye? dah keje?
Azzie : Mengangguk saja.. ( beri senyuman juge even mood tidak baik )



Makcik : Sebaya dengan anak makcik la..Nabila..
Azzie : Nabila?? Nabila mana,cik? ( ok, serius muke blur..terpinga2 tak kenal)



Makcik : Ohhh, bukan agaknye.. sebaya dengan kakak awak la tu...Awak yang bongsu la ni?
Azzie : Errr...tak cik... saya yang kakak la... saya tahun 83.. ( haaa, hambik kuar pulak tahun bile lahir, kantoi sudah tua )




Makcik : Ohhhh, yang tahun 85 la ye??
Azzie : Kalau tahun 85 sama dengan adik saya yang lelaki..



Makcik : Bukan2... tahun 86 la tu..tahun 85 tu sebaya dengan anak lelaki cik, Saiful.. cik kenal yang tu...muka awak budak2 lagi, cik ingat yang kecik sekali...
Azzie : Ohh... sebaya dengan Nadzirah le.. ( membetulkan fakta makcik itu )





teeeeeeeeeetttttttttttt...makcik membayar duit suratkhabar dan meninggalkan saya dengan senyuman... gaggagaga...mekasih makcik telah buat mood saya sedikit OK di pagi hari Isnin yang blues ini...




Itulah kisah makcik yang saya tatau nama...esok2 la kita berkenalan dengan beliau ye??



Saturday, 7 May 2011

~~Wedding Of The Year~~



Musim cuti sekolah dah nak dekat!! paham2 ajela, time ni le bunyik kompang di sana-sini... dan cik azie pon harus mencari idea2 baru nak buat design kad jemputan yang comel2 camne... hehehehe... takdela banyak pon orang order, tapi bile ada, i tends to think for new design for the new order... saya suka tengok kad jemputan yang simple tapi nice... =)




Last week ada royal wedding.. i bet all the people out there pon tau sape yang kawin.. apa tak nye, NTV7 ada siarkan live derang nye wedding kan?? heeee... Prince William n Kate Middleton.. this is what i called Wedding Of The Year... hopes that their marriage will be long lasting forever...




Happy faces of the couple






apakah agaknya budak kecik sebelah William tu fikirkan??
**
sensored untuk kanak2 ye...






lovely dress, errr gown...
**
ekceli i do prefer maid of honor nye baju.. sangat sweet...as sweet as her...






sweet kan beliau?? she caught my attention during the wedding...
**
errr, kejam tak kalau saya cakap, beliau more pretty or prettier than Kate??






Beliau adalah adik Kate..PIPPA... They got the same sweet smiles...
erm, Kate cantik juga, tapi i do think that during the wedding, she's look pale or tired? mungkin juge kerana beliau agak kurus?? jadi kurang terserlah???
** just a thought!!



........................................................................................................................



The next day, i went to kawan satu kelas zaman uni nye wedding@ kempas... saya g ngan Puan Sha dan Cik Lin...their love story pon sangat fairy tale kot... huhuhuh..they were both from the same secondary school, then going to the same matriculation center, then further their degree at UTM, same course, same class.... waaaaa.....what a long journey!!!!!




if they started to like each other at the age of 16, sekarang sudah 28... it's about 12 years of relationship.... saya doakan semoga jodoh mereka akan kekal sampai syurga..... marilah sama2 doakan mereka ye?? jomlah kita berkenalan dengan encik dan puan pengantin ye???






the pelamin...comel je kan???






the hantarans.... fresh flowers ok???






here come the pengantin





Congrats Encik Fairuz & Puan Fira...






pengantin g makan, the pelamin is mine... hahahhahaa...







azie dan lin






azie dan sha






emi datang dengan baby yang comel!!!






azie dengan baby..








rumah pengantin adalah umah ujung a.k.a corner lot..
** motif gamba adalah rumput mahal itewwww.







with the couples before heading back home






ntah apa pose ni...tunjuk goodie bag itu rasanya...



there it is... best je tengok orang kawen kan??? =p

Friday, 6 May 2011

Kuih Keria Adalah Kuih Kegemaran

Saya suke makan! saya kuat makan! saya makan dan makan dan makan!! lalalalla, ada orang kata saya dah tembam!!!! hahahaha, saya memang gemuksss... tapi gemuks itu comel...jadi saya adalah seorang yang comel!!! ok...saya suke perumpamaan ini.. tapi sile jangan pakai buat karangan SPM ke PMR ke UPSR ke...dan2 kene tolak markah....




Seperti terteranya tajuk di atas..saya nak cite pasal kuih keria yang menjadi kegemaran... adakah anda semua tahu kuih keria itu apa??? TAK??? ohhhh, sangatlah rugi... donut tau??? ok,ok.... keria ni some sort of donut le... tapi keria buat dari keledek...pastu sira ngan gula... kalau donut, gune tepung gandum letak serbuk penaik sikit... pastu golek2 dalam gula yang dah diblend... so, it is a huge different ok?? sile jangan kompius....




pagi tadi bekfes keria... jadi marilah kite sama2 menyelusuri asal kejadian keria yang enak dimakan itu... saya dah start buat malam tadi before tido..meh2 kite buat keria meh...





first of all, kenelah ade encik keledek...






sila kupas encik keledek tersebut....






pastu, basuh bersih2..potong le ikut suke nak camne..
pastu rebus atas api..boh garam sikit ye??







orait, bile dah empuk, sile toskan..pastu lenyek2 le encik keledek tu..
if possible, jangan biar sampai keledek sejuk, nnt dah keras, susah nak lenyek2..

*mak kata : sikit nye kak?? berapi bijik je dapat ni?
azie jawab : dapat 10 bijik ok gak mak... akak 4, mak ngan abah 3.. ( jangan begitu ye....if jadik 10 bijik je, mak abah makan 4, akak makan 2 je..) =P







pastu dah agak2 lembut, masukkan tepung, sedikit demi sedikit.. sampai rasa keledek tu tak lekat kat tangan ye.. jangan banyak sangat tepung, nnt keras tak sedap...






pastu silelah uli...buat sedikit lubang kecil di tengah2..
** keledek akan melekat2 di tangan, so letak le sedikit tepung gandum supaya tidak melekat..






tada.... lebih je 10 bijik... hhihihihi...






pastu goreng la ye...






okies...dah siap goreng... biarkan sejuk... kerana nak buat bekpes esok, jadinye sok pagi baru sambung the next step...

-------------------------------------------------------------------------------------------------



Esok pagi a.k.a pagi tadi saya bangun lambat...ngehngehngeh....mak balik masjid baru saya terjaga... so that takdelah ilustrasi camne nak menyira encik keria dengan gula....




Neway, nak sira gula ni, kenkadang depends on your luck.. boleh jadik, jadik, boleh jadik, tak jadik... caranya adalah :

1- Panaskan air dalam kuali..air jangan banyak sangat, agak2 je...(Depends banyak mana encik keria tersebut)

2- Then bila air dah mendidih, masukkan le gule, agak2 korang nak manis camne...

3- Keep on gaul gula dalam air tuh.. bile mana cam dah nampak gule dan air bersatupadu which is gula cam nak keras, masukkan encik keria dan gaul sebatikan mereka..


TADA!!!! DAH SIAP BOLEH MAKAN!!!


Ok, ni gamba kuih keria orang lain...
bukan keria yang saya dan emak buat...
tapi inilah yang dinamakan keria bagi mereka2 yang tidak tahu..




Jadi, sape yang suke makan keria, silelah buat...beli kat luar mahal.. seringgit dapat 3 je?? kalau saya yang kuat makan ni, mmg le tak cukup..ngehngehngeh...




Selamat mencube!!!



Monday, 2 May 2011

~~Victory Is Ours~~

iTahniah Azzie!!! Anda menang kereta!!! ngeeee~~~




Saya tahu cerita ini sudah lama, tetapi saya tetap juga mahu menulis tentangnya!!!! ekceli the day after Arsenal beat Man U, i already started to write.. but got problem with the internet connection, or shud i say, my mr.lappy is the main cause that i need to delay published this HOT story??? ngehngehngeh....hot la sangat!!!




Football followers must be aware that EPL title this season is still open!!! yeah, as we ARSENAL The Gunners beat up MANCHESTER UNITED The Red Devil with a 1-0 score at Emirates last Sunday.. and CHELSEA The Blues followed them tightly with just 3 points different!! they must be thanked us coz there still 2 games awaiting which the next game is between both of them, Setan Merah dan Encik Biru~~ i do believe that Blues will fight to the end to defend their tittle.. ** hurghhh, berbaloi le nampaknye Pakcik Torres pindah Chelsea untuk dapat trophy!! --> only if Blues managed to 'hantam' Red Devils next Sunday... ( do i need to mark my calendar for their game??? )




owh...neway, Setan Merah will meet up Barca in UCL Final @ Wembley Stadium at the end of this month!! both were sooo NOT my team, won't care who'll win, but deep down inside don't want Man U be the champ!!! ** tidak tahu kenapa tidak suke dengan team Setan Merah ini... hahahhaa...just can't help...




ok,ok..back to the hot story... wanna tell ya 'bout the scorer that nite..AARON RAMSEY!!! He might be not as popular as RVP or Fabregas the capt!! but he will be known as well as the 2 great seniors... i do remember watched the game when he broke his leg after being tackled during a game with Stoke City back then for season 2009/2010...




see?? pity him.. this caused him a long rest, before he went to Nottingham and Cardiff City and returned back to Arsenal in March 2011..






our no 16 player!! thank u Ramsey for the great goal... u made Red Devils to wait until the last game to entitled them the champ of EPL this season..only if the managed to beat Blues and Bolton i guess the last team??? ( errr, not sure ) ** tak ambik tau tentang mereka..






wajah beliau sekiranya tidak berada di padang.. comellllll... kadang2 tgk cam ade muke owen sedikit... >_<






ok, last but not least...I HEART ARSENAL!!!








Close UP!!!



We might not be the champion this season..but i do believe that next season the title will be ours.. keep on praying.. the hope is always being there....



GUNNERS FOREVER!!!!