Thursday, 28 July 2011

Begini Akhirnya

Pemain2 Singapura adalah aktor yang hebat pada malam ini... ----> hahahahhahaha, nice one Haji Hasbullah Awang....i do like ur comment tonite!! sedikit terhibur dengan celoteh anda memandangkan players tidak memberikan permainan yang menarik... mungkin jugak sebab Safiq Rahim takde, midfield agak kucar kacir...plus defender yang sangat2 teruk!!!!! aduhai.... if bukan Apek yang jaga gawang, might be Singe dah pesta gol dah kot!!!






This is near the wisel.... ada 5 minit masa tambahan dengan Aggregat 4-6... we need 2 more goals untuk ikat 6-6.... hahhahaa....see??? saya dah gelak setan dah ni....takde harapan ye?? tadi kan saya kata nak updet pas game abis..ni game belom abis lagi saya dah updet.... hurm.... saya sangat gembira apabila Safee ledak gol tadi... heppi bangat!!!! kite perlu satu gol aje lagi untuk menang..tapi sebab kealpaan defender, cine mata sepet, SHI JIAYI itu telah menyambar bola untuk gol Singapore!!!






Upssss.... Fakri Saarani kene red cards!!!!!!!!!!!!! hurmmm, masa pon tinggal seminit aje lagi ni... sile berhenti berharap ye kawan2??? teeeeeettttt,teeeetttt..... that it is..... abis sudah!!!!! Singapore won win a 6-4 aggregate!!!







Conclusion untuk game timbal balik ini::


1- Apek men cemerlang --> even bolos di ketika saat2 mendebarkan...

2- Singapore berlakon lebih... --> sikit2 jatuh, sikit2 kunun2 injured.... ngade2 rrr....

3- Singapore men leweh2 --> bak kata commentator, berjalan kaki...

4- Midefield tempang tanpa Safiq

5- Defend sangat2 haru!!!!! --> Dak2 singe senang je lepas masuk kite nye territory!








oklah.... semoga Harimau Malaya akan lebih cemerlang!!! jap2...ayat Encik Raja ni sangat membuat saya gelak..... " kite tak kalah hari ini, kita seri, cuma kita tak layak untuk peringkat seterusnya..." --> What Say You????? adehhhh.......

45 minit pertama yang hambar

Saye nak tanye Rajagopal la....kenapakah Apek tak diturunkan masa game kat Singapore aritu???? hurm...beliau ajelah yang beraksi cemerlang separuh masa pertama tadi... n ini adalah first time saya tengok bola dalam keadaan hati yang berdebar2.... aduhaiii....sampai mak sound... "takyah tgklah kak...tengok keputusan aje nnt"





Mungkinkah kerana mereka tak pakai baju kuning??? that's why takde semangat harimau itu??? come on guys!!!!! we need 2 goals!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 2 aje kami mintak, and apek, sile jangan lepaskan sebarang gol!! sile teruskan kecemerlangan anda untuk second half ini... am cheering for u guys jauh kat selatan Malaysia ni...






Will updet u the result once the game ended! chiaoooo~~~

~~ Percaya Padaku~~

Haisshhhh...gembia rasa hati kalau dak2 Harimau Malaya cakap camni kan??? PERCAYA PADA KAMI!!!! ye,ye..saya percaya....






Silelah layan lagu fevret buat masa sekarang.... lirik sangat menyentuh kalbu ...auuwww.... hati mesti rasa tersipu2 if ade orang sudi nak nyanyikan lagu ni untuk saya.... anyone out there???




video

Sana Sini Bola

Within an hour je lagi sepak mula akan bermula!!!
RIMAU
vs SINGA
!!!




eeeeii, comel kan dok sesama mereke dua ini??









sangat2 la kecoh dengan this game i guess... bukak radio pagi2, cite pasal bola, dah tengari sambung lagi bola, petang malam pon bola juge... predict skor la, cakap pasal our lost kat Stadium Jalan Besar last wiken, ucapan dan kata2 semangat...n paling tak boleh blah adalah pasang lagu2 semangat yang sangatlah menghiburkan hati... lagu yang paling tersangat tak boleh hendel nak gelak guling2 adelah lagu "inilah barisan kita....yang ikhlas berjuang" sangat patriotik ye u all.... bagus jugak..ala2 nak sambut merdeka day this ogos..lump sum sekali la kan?? ;p








Well, Malaysia akan turun without dear Captain Safiq Rahim yang kene red card aritu.. so, Mr Raja masih men teka teki tentang sape yang nak sarung lilitan lengan itu.. whether it is Safee Sali the peledak, or Aidil Zafuan the kubu kebal... apepon, i wish that Apek would be the keeper for tonite... i don't think that i like Sharbinee untuk halang bola masuk gawang as beliau telah melepaskan 5 gol mudah ari itu... den tak sanggup wehhh....








So, mak, abah...akak booked TV untuk malam ini ye?? kalau mak abah nak join sekali pon almost welkam... boleh makan kacang goreng dan minum air sirap limau sama2.... heee....good luck HARIMAU MALAYA.... Pulangkan singa ke seberang tambak dengan perasaan kecewa ya????
Defisit 2 gol itu silelah cepat2 mark up dengan 2 gol awal ok?? Muslim Ahmad, Aidil n keeper of cos sile defend dengan cemerlang becos i do believe that Safee n Hadi wil try their very best to give us the winning goals!!!









OK....Sementara ada sejam lagi, saya nak updet pasal Copa America... seperti yang saya predict aritu dalam entri ini, URUGUAY is the champ of Copa Amrica 2011.... yeahhh..... 2 goals from Forlan n one from Suarez made them the champ for the 15th time.... very nice game!!! even their ball possession cuma adalah 31% je compred ngan Paraguay, tapi the determination n semangat melawan dan kerjasama sesama rakan sepasukan adalah key untuk mereka berjaya!!! harapnye encik2 Harimau Malaya seraplah sikit2 kot daripada game Uruguay ~ Paraguay ni ye???












orait peeps, mau siap2 nonton games ni.. Stadium Astro, here i come!!!




Monday, 25 July 2011

Sunday, 24 July 2011

25 Adalah Jubli Perak

Happy Birthday Yang Ke 25~~





Hohohohoho...saya umur 25 ke?? bukan bulan 6 aritu dah sambut ke?? magik nye in a year celebrate twice??? different age pulak tu?? tak boleh eh??? ala, kalau nak jugak?? boleh jela kan???








Well, arini besday Gendut.. a.k.a Siti Nadzirah, adik saya yang nombo 2 sebelum akhir itu... tapi semalam dah celebrate dah, sesambil tgk Rimau dibaham Singa... hohohohoh..








Saya belanja gendut Kek Black Forest saja.. yummy2...g lah tgk gamba2 yang mengenyangkan itu ye??







Kek dari pandangan atas














hohohoho, saje post gamba kek sedap ni bebanyak...








sate~~ hidangan wajib celebrate besday kot...









besday girl lambat sangat, meh ambik gamba dulu ye???









Mulakan setiap majlis dengan doa...









Khusyuk mengaminkan doa abah...









Meh nyanyi sesama...
Happy Birthday 2u, Happy Birthday 2u....









Cheers~~









Suap emak kek...









Suap Abah kek...









Comelnye mak saya senyum...








Makan kek jom!!!







Nad si Gendut dengan kakak comel... hahahaa...






Wish ya a heppi year ahead... May ALLAH Bless Always...

.
.
.
.
.
.
.
.
..



Nak updet ke kesah Rimau Kene Baham Singe?










Thursday, 21 July 2011

Biru Lawan Kuning

Agak2 sape lagi power???i vote for the biru --> untuk Celcom instead of Digi.... tapi entuk edisi kali ini, saya sokong Kuning a.k.a Skuad Pilihan Malaysia... ngehngehngeh.... upsss...tibe2 Drogba skor pulak.....tapi, bola tu tak over the line lagi lah!!!! ape ni?? saje eh kasik markah kesian untuk Chelsea???? hohooh...ini tidak adil!!






Ok fine...masa dah abes..kalau tak kerana gol kasihan untuk Chelsea The Bru itu, pastinya keputusan adalah tiada goal, di mana Malaysia 0- 0 Chelsea... tapi sebab takmo Chelsea malu nak balik Stamford Bridge, ball not over the line tu dikire... hahaha, tak gempak langsung la.. So final score adalah MAS 0 - 1 CHEL...






Saya takleh komen banyak2 sebab tak tgk first half... sebenarnya hampir kelupaan ada bola malam ni..almaklumlah, chelsea bukan pasukan kegemaran... bukak2 cenel 817 - tgk tgh first half analysis... OMG, goalless game?? hebat gak team Pilihan Malaysia ni... terus melekatkan diri menonton aksi2 both team..tapi semua adalah menunjukkan dak2 Chels menuju gawang Malaysia... torres berapa kali buat try, tapi takde hasil?? hohoh....what a pity... malaysia ball possession cume 31% je pon....






Then, second half is such a great game indeed...sukelah keeper tu... baru tau nama dia Farizal Marlias masa die digantikan Izham... beliau sangat cool.. mebi APEK should learn a bit from him how to be cool when meet these big clubs in the future....hihihi... minit 80, Drogba ambik free kick, then the ball is counted, so that it a one score for Chelsea..






Papepon.. wish Malaysian the very best for their second round meet Singapore at Stadium Padang Besar on 23rd July...score as many goal as u can..Safee Sali will be in the team i guessed.. but, Norshahrul is not.. GOOD LUCK HARIMAU MALAYA....

Wednesday, 20 July 2011

:: Operasi Kek Oren ::



Dah lama saya tgk 2 bijik oren ni dalam esbok kat umah ni... Maka terjadilah perbualan ini...


Azie : Mak, buah oren dalam plastik dalam esbok tu sape punye??? napa tak makan???

Mak : Itu buah oren masa kenduri umah Cik Paiman.. (
** cik paiman adalah jiran selang sebuah umah, buat kenduri kawen anak die bulan 6 aritu...)

Azie : Cik Paiman?? laaaa, kan dah lama dah jemputan umah dia???

Mak : Mak tak sempat nak makan, siang kan puasa, malam nak makan macam tak sedap pulak...

Azie : makan ajela mak ni...

Mak : Akak nak makan, makan la...








Dan pagi tadi semasa membelek2 majalah kat kedai, terjumpa la pulak resepi ini...





hohohoho... cam tau2 aje cara untuk memanfaatkan 2 bijik oren dalam esbok itu.... "KEK OREN SYAWAL".....Tapi sebab Bulan Ramadhan pon belom sampai g, so, cik Azie tukar nama dia sebagai KEK OREN SYAABAN la ye??






Jadinye, petang tadi, berlakulah apa yang dinamakan sebagai Operasi Kek Oren...
Tadaaaa, inilah bahan2 yang diperlukan dalam operasi ini...





  • 150 gm tepung gandum
  • 150 gm marjerin
  • 150 gm gula kastor ( saya pakai gule biasa jek, sebab takde gula kastor kat umah )
  • 1 camca teh serbuk penaik
  • 2 butir telur
  • 2 biji oren ~ ambik jusnya







Sebelum apa2, saya perah dulu encik oren ini..





Setelah berhempas pulas, inilah jus yang terhasil...



________________________________________________



so, marilah kita mulakan operasi ini ye....



1- Putarkan majerin dan gula hingga kembang








2 - Masukkan telur sedikit demi sedikit, putar lagi








3 - Satukan tepung gandum & serbuk penaik, masukkan dalam adunan.. Guna senduk gaul ye?








4 - Pastu, masukkan la jus oren tadi.. Gaul sampai sebati..








5 - Pastu, masuklah dalam loyang... Masuk dalam ketuhar dan bakar 30-40 minit








6 - heeee, dah siap.... ( saya g kedai dulu sementara nak tggu kek sejuk )









7 - Yummy2....alhamdulillah, operasi berjaya!!! ;)
Memula saya ingt tak jadik, tapi sangatlah lembut dan enak sekali...







Kawan2 yang suke makan kek, ade oren 2 bijik dalam esbok tu, bolehlah cube resepi ni... InsyaALLAH pasti sedap punye!!!

Tuesday, 19 July 2011

Updet Cepat a.k.a Quick Update

Yuhuuuuu...banyaknyelah sawang2 di sini.. bile ntah last updet.. Sejak2 menang sejuta aritu, abah saya semakin lah sebok nampaknye...ingtkan bile dah menang, leh le rehat2 bersantai g bali ke makan angin... start dari semalam sampailah minggu depan, there will be visitor from all over the Felda in Malaysia.... dah dua ari ni, dua bijik bas masuk setiap kali...plus ngan kete2 land rover Felda yang kaler oren itu.. and encik abah saya dah berapa ari ni balik umah lewat aje.. n pagi tadi lawatan dari Trolak... ade encik2 masuk umah saya..luckily umah sudah dibersihkan dengan cemerlang... fuhhhh.....






Well, marilah quick updet seketika...






1- Malaysia 0 ~ 4 Arsenal --> sangat MARAH dengan Astro sebab takde live..yang Liverpool nye game main jejauh kat China sana tu ada pulak live! Saya tgk online jek, tapi tu pon sangkut2.. keciwaaa tau!!! tapi sangat suke ngan jersi baru arsenal itu.... ** mesti beli...







2 - Malaysia 3 ~ 6 Liverpool --> ada live kat Astro sengal itu.... hurm, tapi saya tgk sikit2 jek... sebab berda di waktu maghrib gitu...tapi sempat le tgk gol2 malaysia itu.. nice volley free kick from the captain Safiq Rahim and also 2 goals from Safee Sali... eventho kite kalah, but is a nice game instead... meh kite tgk Skuad Olimpik pulak nnt derang lawan Chelsea kang ari Khamis nnt...







3 - Argentina & Brazil out of Copa America!! wholla....2 big names here has been kicked out by the under dog team... ** i tot that i can see this 2 teams in the final... neway, I vote for Uruguay to win the title beside the other 3 teams -- Venezuela, Paraguay, Peru...







4 - Japan Women's Team WON against US in the final of Women's World Cup!!! it's a great history ever!! First team from Asia ever won the title.. ** when will our team achieved such glory?? ohhh...am i dreaming???







errr....tibe2 kan terasa semua updet tu pasal bola?? hahahhaha..sori guys... nenanti i updet cerita lain eh??? daaa.... ** harus tido awal untuk seminggu ini...

Sunday, 10 July 2011

:: Sahabat Baik : Part 1 ::



Dua tiga kapal belayar di samudera
Ayuh sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia
kerna..

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia
oh oh..

Berakit-rakit kita ke hulu
berenang-renang kita ke tepian
kita berbeza untuk saling mengisi segala kekurangan kita
menjadi..

Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… selama-lamanya setia…

Tiada bukit yang terlalu tinggi
untuk kita daki bersama
dan tak ada laut yang terlalu dalam
untuk diselami…

Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya ohh..




Haaaaaa....kawan2 pernah dengar tak lagi ini??? inilah lagu Sahabat Selamanya yang Kumpulan Padi tu nyanyi... lagu tema Upin Ipin betul...betull..betull... tuh... Ini jugaklah lagu tema untuk post kali ini... ;P




Entri ni tentang sahabat baik a.k.a bestfriend... or kalau zaman sekarang ni orang dok label as BFF




Mesti kalian semua ada ramai kawan kan?? tapi kawan yang betul2 best dan baik tu cuma ada beberapa orang sahaja kan??? as for me, i got some of really best buddies... kawan sama susah, sama senang, sama gelak, sama nangis....




Untuk part 1 ni, saya nak stori tentang roommate masa minggu orientasi zaman uni dulu... orientasi cume seminggu aje kan??? tapi, perkenalan seminggu tu dah buat kami jadi kawan yang baik dan best!! eventho after orientation we were no more roomates, tapi sebab kami satu course, jadi kami selalu jumpe n terus jadik kawan baikkk.. dan beliau adelah partner in crime jadik saya punye pembonceng moto sepanjang masa... hhihihih....





Nama beliau adalah Siti Sulastri Sakir.... better known as Suri.. masa memula dengar nama tu cam agak pelik sedikit... hhahaa...cik suri, sori... sebab saya tak pernah dengar la nama tu.. UNIK!!!



Cik Suri orang Johor jugak...orang Batu Pahat... she's second out of 7..kan cik suri?? yang saya tau, ade sorang je adik lelaki.. hehhehe... cik suri manja kot...tapi bile dia garang... sile jangan dekat...heeeee..kidding saje.... and yang paling terpenting adalah.... beliau seorang pinkholic (wujud ke word ni?) sangatlah suke kaler pink ye kawan2???




Masa second yer, kami g join Program KEMJIS -- Kembara Jelajah ICT Se-Malaysia.. di sinilah cik Suri jumpe cinta hati beliau..encik Ed... hohohoho... kisah cinta mereka ni full of ups n downs... memacam...tapi Alhamdulillah, jodoh mereka sangat kuat.... sesungguhnya dalam sesuatu relationship tu kene ade give n take.. i wish happiness for both of u...




There's a lot of story...kalau nak cite kat sini, doploh hari doploh malam pon tak abis... apa yang pasti, ekceli kami kawan baik 3 orang...saya, suri n zugai... zugai ekceli former skulmate masa kat sespi dulu...tak sangka pon boleh jumpe.. n both of us ekceli langgar undang2 u.. masa first yer mana boleh bawak moto..tapi kami 2 orang budak perempuan aci redah aje.. pepandai la nak hidup kan???? ;p




2 Kenangan paling saya takkan lupe :

1- Nak g kelas malam, naik beskal.... masa lalu kat longkang, tibe2 cik suri ilang...rupanya beliau telah terjatuh ke dalam longkang besar itu.... rasanya cik suri injured jugaklah... ;p

( saya ngan zugai masa tu ade beskal, cik suri pinjam beskal membe...)



2- First yer takde transport, nak g banda malas naik bas...jadi sewe kete..( cik suri drive kerana beliau adalah pemandu terlatih ) ...kami dok komplen2 la..."johor ni tiang lampu je banyak, tapi lampu tak hidup...ntah pape.."

tetapi rupa2nya...cik suri pemandu terlatih tidak memasang lampu.... patutlah beberapa bijik kete bagi lampu tinggi kepada kami... haisshhhh.....





Korang tanak kenal ke sape Cik Suri??

Suppose to call her Puan Suri kan?? tapi dah biasa panggil cik Suri kot.... Gamba2 kami sangat banyak, tapi semua dah masuk CD...so, i just put up mana yang ade dalam encik lappy ajelah ye??




____________________________________________


Jalan2 Putrajaya

(rasanya ni after our Convocation in 2006)

hhohohohoho.....saya sangat bulat!!!!







depan Masjid..








ngeeee...three of us... ( azie, suri, zugai )
cik Zugai punye stori coming up untuk Part 2 ye??









_______________________________________

Bila Cik Suri Naik Pelamin ( 18 December 2009 )
~Am officially the bridesmaid~




nak juge pakai inai bersama2









saat menunggu Tok Kadi datang








yeah!!!! Cik Suri sudah menjadi Puan Ed... hehehehe...








The Three Stooges
(PINK!!!! Her feveret color all the time)








peace!! pengapit yang setia!








with them ~~ the happy couples







__________________________________________




Visiting Them ~~ Bandar Baru Nilai (July 2011)

Saya singgah melawat mereka masa nak balik dari KL haritu... Suri gave birth to a bambam boy in December 2010... a week before their wedding anniversary... what a gift, aight????





Auntie Azie n Muhammad Firas Syah









Alolololo......so cute!!!








Bulatnye mata Firas















Dah pandai meniarap.... esok Firas genap 7 bulan.... Alhamdulillah...










Sape lagi comel???? ;p









Nampak tak gamba yang Firas pegang tu??? look a like kan?? the boy in the picture adalah ED zaman kanak2... sesungguhnya Firas sangat2 ikut muke Daddy~~~








tembam kan??????









Gelap pulak pic ni... Firas pon tak pandang camera..Mommy n Auntie yang excited








Firas jeling apa tu???
( Ed tukang ambik gamba... Firas takmo pandang Daddy eh?)







Even cik suri dah jadik mommy pon, beliau still maintain kurus begitu... haihh....jeles!!!



Apepon, saya sangat hargai persahabatan ini...




Semoga ikatan persahabatan ini kekal sampai bila2....




~~Amin Ya Rabbal Al Amin~~




Friday, 8 July 2011

We Are The Champion!!!

First of all, nak ucapkan SELAMAT HARI PENEROKA buat semua bapak2 peneroka di segenap FELDA di seluruh Malaysia...pada sesiapa yang taktau, setiap 7 Julai merupakan HARI PENEROKA... Tahun ni, which is semalam adalah HARI PENEROKA YANG KE 55Tahun.... sama umur dengan mak saya...hehehhee... dan semalam sambutan telah diadakan di Bandar Pusat Jengka ataupon nama barunya adalah.. BANDAR TUN ABDUL RAZAK~~







Abah sponsor satu bas untuk ahli blok beramai2 pergi ke sana... and saya ada bagitau kan tahun ni Felda saya bertanding untuk ANUGERAH KECERIAAN KAMPUNG FELDA (AKKF) tahun 2011 ni??? ada yang abah dok ngecat2 tu... meh2 tengok entri ni meh...







ALHAMDULILLAH...... FELDA TUNGGAL adalah JOHAN untuk tahun 2011 ni....dan ini adalah tahun keempat Felda dari JOHOR yang bolot!!! betul kan saya cakap JOHOR BEST??? Sape yang tak caya tu, meh le datang Johor meh... mesti nnt rasa takmo balik, nak dok Johor aje... hehehhee...





So, marilah tengok Felda yang cantik ini....








~~The Welcoming~~






Pakcik2 belajar buat ni beramai2 tau!!!
Makcik2 pulak tolong tanam pokok2 bunge!!



Inilah yang dinamakan Muafakat Membawa Berkat~~








Pintu Gerbang








The Houses








The Surau









Papan Tanda Blok








The Orchids~~








Heli!!!!!
Tempat korang mesti takde kan???










Papan Tanda Rumah









Night View~~Spotlite!!!










Tea Corner
~~Tempat rehat2 waktu petang minum teh + pisang goreng panas ~~










Tanaman, Sayur-sayuran



---------------------------------------------------------





I did witnessed pakcik~makcik bersama2 bergotong-royong, membersih, menanam, menyiram, menyuburkan pokok2 bunga, mengindahkan kediaman masing2... contoh terdekat adalah mak dan abah saya sendiri... Alhamdulillah, segala usaha mereka berbaloi.. sesungguhnya saya amat berbangga dengan semangat pakcik makcik ini semua... semoga Generasi Kedua dan seterusnya juga mampu untuk terus mengekalkan semangat muhibah ini sepertimana generasi yang terdahulu...





We got the 1 MILLION!!!!






They were in the paper!!!
( Sume pakat dok angkat satu jari... Nombo satu ke? Satu Juta?? ;p )








Abah saya yang dok nombo dua dari kiri itu...









My beloved abah dan emak...
(mock cheque satu juta itu telah 'hilang' seketika pada masa ini.. )









ISYRAF!!!!
Our 3rd Felda Generation~~~







Abah kata esok ade perarakan... hahhahaa...glamer gitu... korang ingat Barca je ke yang boleh berarak bawak piala UEFA tu?? FELDA TUNGGAL pon ada perarakan tau esok... saya pon tatau nak gambarkan suasana camne... of cos la takde bas dabel decker tu kan?? ape-apepon, nnt saya updet kat korang semua ye???





Till then.....


SAYA BANGGA SAYA ANAK FELDA