Tuesday, 11 January 2011

Mari Updet Blog Sambil Makan Kek Pisang...


Musim2 hujan ni, perut sentiasa lapar, kan? nak makan aje keje.. padahal baru jek bekfes 5 minit yang lalu.. ihihihiih, mak saya kuat makan... pagi tadi sesudah subuh masuk dapo... " kak, buat kek pisang sedap agaknya..nnt akak buat la.. ada pisang dalam esbok kat depan tuh"

Jadi, sebagai anak yang baik dan comel, operasi kek pisang pon dimulakan setelah menyelesaikan tugas2 bibik... lagipon harini budak2 tak sekolah, jadik kat kedai tak sebok, saya tidak perlu g kedai.. hujan lagipon.. sangatlah malas mahu keluar.. ( eleh, cam la kete tu takde bumbung..) hhahaa...

bahan2 yang diperlukan untuk buat kek pisang permintaan emak?? hanya sebijik buku resepi emak...
cantik kan tulisan mak? follo ajelah apa yang mak tulis tuh.. =)



Step No 1 >> Pukul telur dan gula sampai hancur.. =p



Step No 2 >> Masukkan pisang...( saya kasik hancur pisang itu dulu dengan encik blender) --> pastu pukul2 lagi...



Step No 3>> Masuk minyak pulak...




Step No 4 >> Proses penepungan... masuk tepung sikit2, kacau rata, masuk dalam loyang...




Step No 5 >> Proses pembakaran...
( terpaksa melakukan proses penukaran oven kerana oven mak rosak... lari2 g carik oven saya yang dalam kotak.. hurm, terbantut tumbesaran encik kek..)





Step No 6 >> Bila dah ada bau2 enak di ruang udara...silelah keluarkan encik kek pisang yang hensem dari dalam oven itu.....



dan step paling last adalah.... makan kek itu sambil update blog ni...weeeeeeeeeeeeeeeee ... ^______^

2 comments:

  1. sedapnyer kek pisang... nak sikit...

    ReplyDelete
  2. meh la datang sini..dah nak abis pantang kan?? =)

    ReplyDelete