Friday, 25 February 2011

Sejuk Punca Fibroid???

Secara tak sengaja, sedang saya baring2 kesakitan perut atas sofa, ambik remote dan tukar cenel kepada cenel 103... ada topik pebincangan "SEJUK PUNCA FIBROID???" --> Wanita Hari Ini..

Korang tau ke apa fibroid? doc dalam tv tu cakap itu adalah usus yang mengembang... and ekceli para doktor takde penjelasan spesifik untuk apakah yang menyebabkan fibroid itu... salah sorang doc yang ditanya kata antara simptom2 fibroid adalah pendarahan yang banyak sewaktu period dan senggugut yang sangat2 sakit semasa period...

Pada sesiapa yang tak pernah tau, i do have the 2 simptom bilakala datang bulan.. masa zaman sekolah, bila saya period aje, mesti kawan2/senior/junior akan tanya satu soalan yang common which is.. " azie sakit ke?? muke pucat!!" and i need to change the pad after 1/2 hours only.. perlu mempunyai stock pad yang banyak dan pad itu perlulah ade sayap... dan bila period jugak, akan terbau lah minyak yuyee cap limau sebab saya akan sapu kat perut untuk konon2 redakan kesakitan perut itu...

and i do have the fibroid once, upsss, twice ekceli... Itu bermakna saya buat 2 kali operation untuk buang fibroid itu... ekceli pernah je banyak kali g cek dokto, but all the doctors will say. "biasalah tu, perempuan, senggugut", and they will give medicine untuk menambah kandungan dadah dalam badan... =(

Macamana saya tau saya ada fibroid??

Kisah 1 (Jun 2006)
Saya nak balik JB, salam emak...
emak : akak, kenapa muka pucat sangat?
azie : entahlah mak, akak dah period lama ni, dah 10 hari, tapi darah masih banyak lagi..
abah : tak payah balik, g klinik dengan mak, cek dokto...

n we went to see pakar sakit puan kat bangunan wisma maria, my lil brother tolong drive kan..

masuk bilik dokto, dokto scan, and he said that there's 2 bijik of ketumbuhan dalam perut which is known as fibroid... dushhh!!!! bila nampak bende 2 ketul yang doc tunjuk tu, rasa cam scary aje... he said, kene buang the fibroid, tapi dia kata kene buang rahim!! oh tidak!!! saya single lagi ok!! mana boleh buang rahim... but then, he refer me to Hospital Pakar Johor.

terus aje g Pakar Johor.. jumpe doc, kasik referral letter, he scan the perut again, and result is the same.. tapi dia kata tak kene buang rahim.. ade 2 cara, whether secara laporoskopi which is tebuk2 perut tu, or bedah cam biasa cam orang pregnant tuh.. tapi dia kata sebab the fibroid is quiet big, he suggest we use the second one.. call abah, abah kata ok..

the next day, saya warded to the hospital, kene masuk 2 pain darah untuk operation esok hari sebab doc kata saya dah kehabisan darah...hohohooh, sangat takut bunyiknye ok!! masa doc cakap camtu semalam, air mata dah bergenang2 dan keluar bilik doc meluncur laju aje...huhuhuh...oohh, btw, saya duduk bilik 4 orang dengan makcik/kakak yang pregnant ye...

esok hari, early morning, saya kene siap2 masuk operation theatre.. takut, sejuk, semua perasan bercampur baur.. masuk je, abang MA soh saya selawat pastu saya tak sedar apa dah... bile saya sedar, saya nampak muke abah tolak katil saya g masuk wad.. then dalam mamai2 tu nampaklah muke mak juga, makcik,pakcik....

saya stay hospital 2 hari.. hari nak keluar, jumpa doc, and he showed me n abah the fibroids that has been taken out... dan saya harus berpantang seperti orang bersalin... ikan haruan la, dok diam2 la, yeee...cam orang pantang bersalin la...

ada 2!!! yang gemok tu lebih kurang 7cm... yang kecik 3 cm..
doc bedah 2 bijik itu!!! just cam ketulan daging aje kan??
the details from the doc!!!


After this operation, alhamdulillah, bila period cam takdelah sakit2 sangat, and takdelah bleeding yang teruk2 lagi...


Kisah 2 (Februari 2010)

Masa period, perut sangat2 sakit, and i need to take rest at surau opis.. boss kata ok..seriously sakit sampai menangis, dan call emak... mak soh g check... i went to panel clinic untuk scan, and doc kata ada something,tapi dia tatau apa tu..ghweez, ada gak doc camtu.. takpela, saya pon g kat pakar wisma maria yang saya pegi 3 tahun lepas tuh.. and he said memang ade fibroid.. lagi???? tapi kecik aje..

untuk 2nd time ni, saya guna cara perubatan alternatif.. after operation saya terus boleh bangun.. cam mamai2 tak sempat nak ambik gamba 2 bijik fibroid kecik itu..


** Jadinya, pesan untuk kawan2, if you, yourself ada simptom2 cam azie rasa tu.. better go n see the doctor... much better if u go n see the specialist... do scan the perut.. precaution is better than cure rite??? kalau ade ur friend ke, girlfriend ke yang do have the simptom, advice her to do the check up ok?

doakan saya cepat2 sembuh, jangan sakit2 lagi.... and the doc said tadi... SEJUK BUKANLAH PENYEBAB FIBROID..

maybe ni jugak sebab kenapa saya kurus!! hahahahah.... dulu saya gemoks... =)

8 comments:

  1. azie, baru tau citer ni:( take care laling yeee

    ReplyDelete
  2. siti chan,
    ini adalah rahsia azie camne azie jadik kurus!! hehhehe...
    doakan 'that' thing tak tumbuh lagi ye?? =)

    ReplyDelete
  3. oh cik azie kene 2nd time plak ke taun lps?? tatau pon... hrp2 tade dah mende itu tumbuh lg pasni.. insyaAllah :)

    ReplyDelete
  4. tula... org suruh g scan awal2 dulu taknak... awak tu bleeding teruk sgt... hidung pun bleeding teruk... haish cik azie ni..g exercise cepat...

    ReplyDelete
  5. mama zughai : iye, tumbuh lagik 2 bijik kecik.. mana ntah gamba scan tu saya letak.. orang g scan tgk baby, saya tgk ketumbuhan aje pulak.. =(

    mommy suri : bukan saya takmo scan, dokto yang takmo.. =(
    exercise?? jom teman saya... sorang2 tak best! hihiihhi...

    ReplyDelete
  6. salam,

    azie, it was heartbreaking kan ble tau? uhh. I remembered reading this in ur previous blog kn.
    alternative treatment ape ek? interested 2 know..

    ReplyDelete
  7. i just want to help you. call or whatsapp me please..0189010637

    ReplyDelete
  8. A great post - I continually feel that it's less simple than I previously thought.

    fibroid removal surgery india

    ReplyDelete